یکی از پرخاصیتترین مواد غذایی ماهی است. طرز تهیه ماهی از شمال تا جنوب کشور متفاوت است. اما این موضوع، چیزی از خوشمزگی و اهمیت خواص ماهی کم نمیکند. تفاوت در انواع طرز پخت ماهی، در میزان کالری و جذب مواد مغذی آن تاثیرگزار میباشد. خوراک ماهی یا ماهی پلو، سرتاسر جهان طرفداران خاص خود را دارد و افراد به دلخواه خود و با توجه به نوع ماهی، روشهای آماده سازی را انتخاب میکنند. در این مقاله ما روشهای بخارپز کردن، کبابی کردن و سرخ کردن ماهی را به شما آموزش میدهیم، با ما همراه باشید.
طرز تهیه ماهی سرخ شده
ماهی سرخ شده با لایه طلایی ترد و گوشت آبدار و لذیذش یک غذای جذاب و فوقالعاده میباشد. درست کردن ماهی به روش سرخ شده از بهترین روشهای طبخ ماهی است که باعث خوش طعمتر شدن این غذا میشود. اما در پخت ماهی سرخ شده چند نکته را باید در نظر بگیرید تا قاعدتاً یک غذای خوشمزه از ماهی درون سفره شما باشد. مزه دار و سوخاری کردن ماهی بسیار مهم است. همچنین استفاده از وسیلهای که سرخ کردن آن را به بهترین شکل انجام دهد. برای آشنایی بیشتر با مواد لازم و طرز تهیه این غذای خوشمزه با ما همراه باشید.
مواد لازم
- ماهی بدون استخوان 4 تکه
- پیاز 2 عدد
- زعفران دم کرده 3-2 قاشق چای خوری
- روغن یا کره به میزان لازم
- آبلیمو به میزان لازم
برای این کار به ماهیتابه، دستگاه سرخ کن یا پلوپز چند کاره دارای سرخ کن نیاز دارید. چون نیاز است ماهی درون روغن بسیار داغ قرار داده شود. درون دیگ سرخ کن یا پلوپز روغن سرخ کردنی بریزید و آن را روشن کنید تا گرم شود.
دستور پخت ماهی سرخ کرده
مرحله اول: ابتدا ماهی را پاک کرده و خوب بشویید و با دستمال تمیز آن را کاملاً خشک کنید.
مرحله دوم: در این مرحله پیاز را رنده کنید و آب آن را بگیرید. به آب پیاز آبلیمو و زعفران را اضافه کنید و تکههای ماهی را درون آن قرار دهید. اجازه دهید که ماهی 2-3 ساعت درون مواد بماند.
مرحله سوم: در ظرفی دیگر ادویههای نمک، زعفران، فلفل، زردچوبه، پاپریکا و… را مخلوط کنید.
مرحله چهارم: تکههای ماهی را از مواد خارج کنید و ادویه مخلوط را به آن بپاشید. دقت کنید که همه جای ماهی با ادویه پوشانده شده باشد.
مرحله سرخ کردن: در این مرحله تکه های ماهی مزه دار شده را درون ماهیتابه یا سبد سرخ کن قرار داده و اجازه دهید کاملاً برشته شود.
در این روش پخت، طعم ماهی بسیار لذیذ شده و شبیه به ماهی رستورانی میشود. ولی در مقایسه با روشهای دیگر پخت ماهی، کالری بیشتری دارد. برای اطلاعات بیشتر به مقاله طرز تهیه ماهی سرخ شده مراجعه کرده و پخت ماهی سرخ شده را به صورت مرحله به مرحله مطالعه کنید.
طرز تهیه ماهی سوخاری
انواع ماهی سالمون، شیر، قزل آلا، و تیلاپیا را میتوان به روش سوخاری نیز آماده کرد. این سبک ماهی بسیار خوش طعم و لذیذ بوده و بهتر است برای آن از ماهی بدون استخوان استفاده شود.
برای تهیه ماهی سوخاری به روغن سرخ کردنی و ماهیتابه یا دستگاه سرخ کن نیاز دارید. زیرا سرخ شدن ماهی مزهدار شده در روغن داغ باعث مغزپخت شدن بیشتر آن میشود.
مواد لازم برای طرز تهیه ماهی سوخاری
- ماهی بدون استخوان 4 تکه
- آرد سوخاری 1 پیمانه
- پیاز 2 عدد
- زعفران دم کرده 3-2 قاشق چای خوری
- تخم مرغ 1 عدد
- روغن یا کره به میزان لازم
- آبلیمو به میزان لازم
درون دیگ سرخ کن یا پلوپز روغن سرخ کردنی بریزید و آن را روشن کنید تا گرم شود.
مراحل پخت ماهی سوخاری
مرحله اول: ابتدا ماهی را پاک کرده و خوب بشویید و با دستمال تمیز آن را کاملاً خشک کنید.
مرحله دوم: در این مرحله پیاز را رنده کنید و آب آن را بگیرید. به آب پیاز آبلیمو و زعفران را اضافه کنید و تکههای ماهی را درون آن قرار دهید. اجازه دهید که ماهی 2-3 ساعت درون مواد بماند.
مرحله سوم: در ظرفی دیگر ادویههای نمک، فلفل، زردچوبه، پاپریکا و… را مخلوط کنید.
مرحله چهارم: تکههای ماهی را از مواد خارج کنید و ادویه مخلوط را به آن بپاشید. دقت کنید که همه جای ماهی با ادویه پوشانده شده باشد.
مرحله پنجم: تخم مرغ را درون ظرفی بشکنید و با چنگال هم بزنید تا زرده و سفیده آن خوب مخلوط شود.
مرحله ششم: به پودر سوخاری کمی نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و آن را بر روی سینی بریزید.
سرخ کردن: در این مرحله تکه های ماهی مزه دار شده را درون تخم مرغ بزنید سپس در پودر سوخاری بغلتانید. به گونهای که تمام قسمت ماهی به آرد آغشته شود. سپس تکه های سوخاری را درون سبد سرخ کن قرار داده و اجازه دهید کاملاً برشته شود.
برای آموزش مرحله به مرحله این نوع پخت ماهی، مقاله طرز تهیه ماهی سوخاری پفکی را مطالعه کنید.
طرز تهیه ماهی به روش بخارپز
بخارپز کردن، سالمترین نوع آشپزی است! همه ما این را میدانیم که بخارپز کردن مواد خوراکی، باعث حفظ مقدار زیادی از مواد معدنی و ویتامینهای آن میشود. اما طرز تهیه ماهی به روش بخارپز، چندان باب میل افراد نیست. چون ممکن است بو و مزه خوبی نداشته باشد. از این رو استفاده از سبزیجات خوش طعم مانند گوجه در کنار ماهی بخارپز، خوردن این غذا را لذتبخش میکند. در جدول زیر خواص ماهی بخارپز و سبزیجات دورچین آن را بیان کرده ایم.
ماده غذایی | ویتامینها و مواد معدنی | خواص |
ماهی قزل آلا | پتاسیم _فسفر_ویتامین B_ سلنیوم_ آهن _ امگا 3 _ | پیشگیری از سرطان، تقویت چشم، تقویت سیستم قلبی عروقی |
گوجه | ویتامین C_ ویتامین A_ پتاسیم_ روی_ آنتی اکسیدان | مناسب بدنسازی، تنظیم فشار خون، سلامت قلب، مناسب برای پوست |
طرز پخت ماهی بخارپز
اگر سرخ کردن ماهی برای شما کار بسیار دشواری است، یا ترجیح میدهید آن را به صورت سالمتری مصرف کنید، بخارپز کردن ماهی بهترین روش میباشد. در این روش بهتر است ماهی را به خوبی مزهدار کنید. همچنین در کنار ماهی و به عنوان دورچین، استفاده از انواع صیفیجات نیز گزینه خوبی است.
مواد لازم برای ماهی بخارپز
- ماهی قزل آلا بدون استخوان: 1 عدد
- گوجه فرنگی: 4 عدد
- نمک و فلفل و آبلیمو به میزان لازم
ماهی بخارپز با دستگاه
برای بخارپز کردن ماهی به دستگاه بخارپز و یا پلوپز دیجیتالی که دارای سبد بخارپز باشد نیاز دارید. ابتدا ماهی را به کمی آبلیمو و نمک و فلفل آغشته کنید و اجازه دهید دو ساعت در یخچال استراحت کند. سپس دیگ پلوپز را تا نیمه آب پر کنید. ماهی را به 3 تکه برش دهید و درون سبد بخارپز قرار دهید. اکنون گوجهها را در سبد بچینید. در مرحله آخر سبد را بر روی دستگاه قرار دهید و آن را روشن کنید. گزینه مناسب برای بخارپز کردن در پلوپز، Steam است. بعد از 25 دقیقه ماهی قزل آلا کاملاً پخته شده است و میتوانید آن را سرو کنید. نوش جان! برای اطلاعات بیشتر مقاله طرز تهیه ماهی بخارپز را مطالعه نمایید.
طرز تهیه ماهی به روش گریل یا کبابی
پختن ماهی به روشهای سالم، کمک بزرگی به حفظ مواد معدنی و انواع ویتامینها همچنین کاهش وزن میکند. یکی از بهترین روشهای پخت که امروزه طرفداران زیادی دارد، گریل یا کبابی کردن است. در این روش شما به یک دستگاه گریل یا ساندویچ ساز چند کاره که دارای صفحه گریل باشد، نیاز دارید. مزه دار کردن ماهی و پخت آن در کنار سبزیجات و به کمک صفحه گریل، کار بسیار هیجان انگیزی است! ما در این بخش آن را به شما آموزش دادهایم، با ما همراه باشید.
طرز پخت ماهی گریل شده
ماهی قزل آلا از خوش طعم ترین ماهیهای کشورمان محسوب میشود. اما مزه دار کردن و پختن آن به سبب بافت نرمی که دارد، مهارت زیادی میخواهد. استفاده از رب انار و نمک و آبلیمو، به ماهی مزه ملس میبخشد. قرار دادن برخی از سیفی جات مانند گوجه و فلفل دلمه و… در کنار ماهی گریل شده نیز میتواند به سرو بهتر آن کمک کند.
مواد لازم
- ماهی قزل آلا بدون استخوان 1 عدد
- رب انار 2 قاشق غذاخوری
- روغن زیتون به مقدار لازم
- نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین به مقدار لازم
- آبلیمو به میزان لازم
ابتدا تکههای ماهی را درون ظرفی قرار دهید و ادویه، رب انار و آبلیمو را به آن اضافه کنید. 2 ساعت اجازه دهید که مواد افزوده شده به خورد ماهی برود. سپس صفحه گریل ساندویچ ساز را با کمی روغن زیتون چرب کنید. دستگاه را به برق بزنید تا گرم شود. تکههای ماهی را روی صفحه قرار دهید. دقت کنید در هنگام استفاده از صفحه گریل، دستگاه نباید بسته شود. زیرا ممکن است باعث جرقه و آتش سوزی شود. بعد از چند دقیقه برای اینکه دو طرف ماهی کبابی شود، میتوانید آن را برگردانید. وقتی دو طرف آن کبابی شد غذای شما آماده سرو است. نوش جان.
ویدیو آموزش گریل کردن ماهی
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی، غذای مخصوص شب عید
برنج یکی از محبوبترین خوراکیها در ایران میباشد. اگر بخواهیم از مرسومترین نوع پخت آن بگوییم، سبزی پلو است که استفاده از انواع سبزیهای معطر و تازه، عطر و طعم بینظیری به آن میبخشد. اما در کنار سبزی پلو، ماهی که از پرخاصیتترین و لذیذترین غذاهای دریایی است سرو میشود. پخت ماهی مانند دیگر غذاها از تنوع بالایی برخوردار است. در این بخش ما به شما تهیه ماهی در آون سولار آشپزخانه همراه با سبزی پلو را آموزش میدهیم. برای تهیه یک غذای جذاب دریایی با ما همراه باشید.
دستور پخت سبزی پلو با ماهی
مواد لازم
- ماهی قزل آلا 1 عدد
- سبزی معطر (تره،جعفری،گشنیز، شوید، برگ سیر) 500 گرم
- پیاز خلالی 1 عدد متوسط
- سیر خرد شده 1 حبه
- لیمو تازه به مقدار لازم
- کره یا روغن مایع 100 گرم
- تمر غذا 3 قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده غلیظ 2 قاشق غذاخوری
- برنج 2 پیمانه
- زردچوبه، پودر سیر، نمک و فلفل
نکته: برای خوش طعم شدن سبزی پلو حتما از سبزی تازه استفاده کنید و آن را به صورت ریز خرد کنید. همچنین از 2 ساعت قبل کمی نمک بر روی ماهی بپاشید تا بوی زهم آن از بین برود.
طرز پخت ماهی
برای پخت ماهی، از فر، توستر یا آون سولار استفاده کنید.
اول: برای پختن ماهی لازم است که ابتدا آن را مزه دار کنید. برای اینکار تمر غذا را با کمی آبجوش مخلوط کنید از صافی رد کرده سپس ماهی را به آن آغشته نمایید.
دوم: پیاز خلالی را درون تابه ریخته و با کمی روغن مایع یا کره تفت دهید تا طلایی شود.
سوم: از بین سبزیهای معطر گشنیز، تره و برگ سیر را به مقدار 200 گرم جدا کنید و به پیاز اضافه کنید.
چهارم: در این مرحله، حبه سیر خرد شده زردچوبه نمک و فلفل و پودر سیر را نیز اضافه کنید و خوب مخلوط کنید و اجازه دهید مواد باهم سرخ شود.
پنجم: شکم ماهی را با مواد آماده شده پر کنید و درون سینی آون سولار قرار دهید و گزینه پخت ماهی را انتخاب کنید و دکمه استارت را بزنید.
در کنار ماهی میتوانید فلفل سبز، گوجه یا هر مواد دیگری را قرار دهید.
پخت سبزی پلو
برای پخت بهتر سبزی پلو لازم است که برنج را از 1 ساعت قبل خیس کرده باشید. حال برنج را جوشانده و زمانیکه مناسب آبکشی بود، سبزی را اضافه کنید و اجازه دهید یک دقیقهای بجوشد. سپس آن را آبکشی نمایید و درون قابلمه بریزید. زعفران را اضافه کنید و اجازه دهید 45 دقیقه دم بکشد. بعد از آنکه سبزی پلو با ماهی را سرو کردید از لیموی تازه به عنوان چاشنی استفاده کنید. نوش جان!
طرز تهیه ماهی در ماهیتابه
همانطور که در قسمتهای قبلی گفتیم روشهای مختلفی برای طبخ ماهی وجود دارد که افراد با توجه به نیاز و علائق خود میتوانند از آنها استفاده کنند. معمولا افرادی که به مصرف غذای کم کالری و سالم عادت دارند، روش بخارپز و گریل کردن را برای پخت ماهی به کار میبرند. در فرهنگ غذایی ما ایرانیان به خصوص مردم جنوب میبینیم که استفاده از ماهیتابه بیشتر مرسوم است. به شرطی که ماهیتابه از جنس نسوز و با کیفیت باشد.
برای پخت ماهی با ماهیتابه باید همان مراحل بوزدایی و مرینیت کردن ماهی با مواد دلخواه را طی کنید.
- ابتدا یک ماهیتابه مناسب انتخاب کرده و مقداری روغن مخصوص سرخ کردن بریزید.
- اجازه دهید تا روغن به طور کامل گرم شود.
- ماهی را به آرامی درون تابه قرار دهید که روغن به بیرون نپاشد.
- صبر کنید تا یک طرف ماهی کاملا سرخ و پخته شود.
- حال با یک انبر ماهی را برگردانده و طرف دیگر را سرخ کنید.
- وقتی هر دو طرف ماهی طلایی شد، آماده خوردن است.
در صورت تمایل می توانید ماهی را با آرد سوخاری یا آرد سفید آغشته کنید و بعد سرخ نمایید. سرخ کردن ماهی در ماهیتابه از روشهای خانگی قدیمی است که برای همه امکان پذیر میباشد.
طرز تهیه ماهی برای بیماران سرطانی
غذاهای دریایی به ویژه ماهی، به علت وجود مقادیر زیادی املاح معدنی و ویتامینها، باعث جلوگیری از انواع سرطان میشود. در زمان شیمی درمانی، حذف گوشت قرمز و جایگزین کردن ماهی، تغذیه مناسب افراد مبتلا به سرطان است. ماهی سرشار از امگا 3 و ویتامینD میباشد که برای تقویت سیستم ایمنی بدن در صورت مبارزه با سرطان بسیار مفید میباشد. در این بخش طرز تهیه ماهی، برای بیماران سرطانی را به شما آموزش دادهایم.
طرز پخت خوراک ماهی
مواد لازم
- ماهی سالمون 5-4 قطعه
- گوجه فرنگی نگینی شده 1 عدد
- سیب زمینی 2 عدد
- پیاز 2 عدد
- فلفل دلمهای رنگی 1 عدد
- کره به مقدار لازم
- فلفل سبز تازه به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
- آب 1 پیمانه
مراحل پخت
برای پخت این غذا میتوانید از صفحه گریل دستگاه ساندویچ ساز و یا پلوپز استفاده کنید.
اول: ابتدا ماهی را کاملاً تمیز شسته و کنار بگذارید.
دوم: در این مرحله پیاز، سیب زمینی و فلفلها را خلالی خرد کنید و درون ماهیتابه با کمی کره تفت دهید.
سوم: تکه های ماهی را بر روی مواد پیاز و فلفل قرار دهید و گوجه نگینی را به آن اضافه کنید.
چهارم: مقداری کره به همراه نمک و فلفل به آن اضافه کنید.
پنجم: یک پیمانه آب داغ را بر روی مواد ریخته و درب ظرف را بگذارید.
در تمام مراحل پخت دقت داشته باشید که شعله حرارت را کم نگه دارید تا ماهی و دیگر سبزیجات به وسیله بخار آب بپزد. در صورتی که از پلوپز برای پخت این غذا استفاده میکنید میتوانید با برنامه FRY تمام مراحل آن را انجام دهید. یکی از مهمترین مواردی که در پخت غذا برای بیماران سرطانی باید در نظر بگیرید این است که روغنهای طبیعی مانند کنجد، زیتون و روغن حیوانی را جایگزین روغنهای نباتی کنید. برای مزه دار شدن آن هم از انواع چاشنی غذا کمک بگیرید.
مرینیت کردن حرفه ای ماهی
ابتدا ماهی را کاملا بشویید و سر آن را جدا کنید. حال با مقداری نمک آن را به خوبی ماساژ دهید. سپس ماهی را شسته و خشک کنید. حال وقت مزه دار کردن ماهی با مواد دلخواه است. لیموترش، نارنج، زعفران، روغن زیتون، فلفل سیاه و قرمز، پیاز، پودر سیر و زنجبیل مواد غذایی محبوب برای مزهدار کردن هستند. نکته مهم این است که اجازه دهید تا ماهی در یخچال حدود 40 دقیقه با این مواد استراحت کند.
طرز پخت ماهی با روشهای مختلف در خانه!
وقتی صحبت از پخت ماهی میشود، برخی از افراد به یاد بوی نامطبوع آن میافتند. ولی اگر روش طبخ ماهی به درستی و ماهرانه انجام شود یکی از خوش طعمترین وعدههای غذایی را تجربه خواهید کرد. طرز تهیه ماهی به روشهای گفته شده به انتخاب صحیح نوع ماهی نیز وابسته است. یعنی قبل از خرید، نوع ماهی خود را مطابق با سلیقه و ذائقه خانواده انتخاب کنید. برای مثال ماهیهای جنوب کشور در مقایسه با ماهیهای شمال، ساختار و طعم متفاوت دارند. همچنین طبع گرم آنها برای افراد سرد مزاج مناسبتر است.
منبع: cook fish
با روش سوخاری انجامش دادم. خیلی خوشمزه شد و بوی بد ماهی نمیداد
خیلی عالی
با ساندویچ سازی که از خودتون خریدم امتحان کردم خیلی خوب شد
واقعا کیفیت خوبی داره ساندویج سازتون
دوست عزیز ممنون از این که تجربه خودتون رو به اشتراک گذاشتین