یکی از زیباترین آداب و رسوم ایرانیان، جشن شب یلدا میباشد. مردم ایران از سالهای خیلی دور در این شب طولانی مهمانی خانوادگی، با خوراکیهای جذاب برگزار میکنند. طبق رسوم گذشته خانوادهها به خانه بزرگتر فامیل میروند و شب یلدا را باهم سپری میکنند. خوراکی شب یلدا علاوه بر محبوبت ویژه دارای مفهوم خاصی میباشند. اگر شما نیز برگزار کننده مهمانی شب یلدا هستید، تا انتهای این متن با ما همراه باشید. در این بخش انواع خوراکی شب یلدا را آموزش دادهایم.
لیست تنقلات و خوراکیهای شب یلدا
در شب یلدا خوراکیهای متنوعی سرو میشود که تهیه و تزئین هر کدام از آن خلاقیت خاصی را میطلبد. در سفره شب یلدا انواع میوه پاییزی، انواع دسر خانگی و همینطور انواع مغزیجات به شکلهای زیبا تزئین میشود. برخی از این خوراکیها در لیست زیر آمده است.
- انواع میوه مانند: انار، خرمالو، کدو حلوایی، هندوانه، لبو
- انواع مغزیجات
- انواع میوه خشک
- کدو حلوایی بخارپز
- انواع شیرینی و دسر
- فینگر فودهای یلدایی
- ژله و باسلوق
- تارتهای میوهای
- کیکهای یلدایی
تهیه هر کدام از خوراکیهای بالا کاملاً سلیقهای میباشد. برای چیدمان سفره شب یلدا بهتر است از تزئینات انار و رنگ قرمز در انواع کیک خانگی خود استفاده کنید. در ادامه چند نوع دسر خوشمزه مخصوص شب یلدا را آموزش دادهایم.
تارت شکلاتی؛ خوراکی کم هزینه شب یلدا
یکی از خوراکیهای شب یلدا که تهیه آن بسیار ساده و با کمترین مواد میباشد، تارت شکلاتی است. این دسر از خوراکی جذاب شب یلدا، محسوب میشود و میتوان آن را با انار و انواع مغزیجات به زیباترین شکل تزئین کرد. مواد لازم برای تهیه این دسر جذاب و خوشمزه را تهیه و در عرض چند دقیقه آن را آماده کنید. تارت شکلاتی نیاز به پخت و پز ندارد و خیلی راحت میتوان آن را تهیه کرد.
مواد لازم برای تهیه تارت شکلاتی یلدایی
- بیسکوئیت ساقه طلایی یا بیسکوییت کاکائویی 200 گرم
- خامه 150 گرم
- شکلات تختهای 150 گرم
- کره ذوب شده 100 گرم
- انار به مقدار لازم
- میوه خشک به میزان لازم
- انواع آجیل و مغزیجات برای تزئین به مقدار لازم
مراحل تهیه خوراکی شب یلدا، تارت شکلاتی
- برای تهیه این تارت خوشمزه قالب مخصوص تهیه کنید.
- بیسکویتها را به وسیله دستگاه میکسر کاملا پودر کنید.
- کره را به آن اضافه کرده و مجدد مخلوط کنید.
- کاکائو تختهای را به روش بنماری ذوب کرده و کنار بگذارید.
- خامه را به کاکائو اضافه کنید.
- درون ظرف مخصوص تارت، مخلوط بیسکویت و کره را بریزید و پهن کنید.
- سپس شکلات و خامه را بر روی تارت بریزید و به مدت 2 ساعت درون یخچال قرار دهید تا کاملا منسجم شود.
- در این مرحله تارت را از ظرف جدا کرده و با انار، مغزیجات و میوه خشک تزئین کنید.
پاناکوتای انار، دسر خوشمزه شب یلدا
پاناکوتا، یکی از دسرهای محبوب ایتالیا میباشد که با طعمهای متفاوت سرو میشود. پاناکوتا در زبان ایتالیایی به معنای خامه پخته شده است که به آن مواد دیگری به عنوان طعم دهنده افزوده میشود. با افزودن ژله انار به این دسر جذاب میتوان آن را برای خوراکی شب یلدا تهیه کرد. در ادامه مواد لازم و مراحل تهیه پاناکوتای انار را باهم بررسی میکنیم.
مواد لازم برای تهیه پاناکوتای انار، خوراکی شب یلدا
- خامه صبحانه 400 گرم
- شیر 1/5 پیمانه
- شکر نصف پیمانه
- ژلاتین 20 گرم
- وانیل 1/2 قاشق چای خوری
- ژله انار به مقدار لازم
- انار به مقدار لازم
مراحل تهیه پاناکوتای انار
برای تهیه خوراکی شب یلدا، پاناکوتای انار بهتر است تمام مراحلی که در قسمت بعدی عنوان شده است را انجام دهید.
- در ابتدا خامه و شیر را مخلوط کرده و بر روی حرارت ملایم قرار دهید.
- باید مراقب باشید تا خامه و شیر به حالت جوش نرسد.
- پودر ژلاتین و شکر را به محلول خامه و شکر اضافه کنید و بر روی شعله ملایم هم بزنید.
- بازهم دقت کنید تا مواد به حالت جوش نرسد و زمانی که حرارت مخلوط بالا رفت آن را از روی شعله بردارید و مجدد آن را بر روی شعله قرار دهید.
- وانیل را اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا تمام مواد با هم مخلوط شوند.
- مواد پاناکوتا را از صافی رد کرده و در ظرف مخصوص ریخته و درون یخچال قرار دهید تا سفت شود.
- بعد از تهیه کردن ژله انار میتوانید آن را بر روی پاناکوتا بریزید و مجدد درون یخچال قرار دهید.
- برای تزئین مقداری انار بر روی دسر بریزید.
پودینگ کدو حلوایی، خوراکی نارنجی رنگ شب یلدا
یکی دیگر از خوراکی شب یلدا که محبوبیت زیادی دارد کدو حلوایی میباشد. این میوه به شکلهای مختلف قابل تهیه است و اکثر افراد آن را به روش بخارپز تهیه میکنند. کدو حلوایی سرشار از انواع ویتامینها و مواد معدنی میباشد و به علت طبع گرم و مرطوب مصرف آن در فواصل سرد سال توصیه میشود. از این رو دسرهای مختلف کدو حلوایی خوراکی جذاب سفره شب یلدا است. در این بخش از راهنما پودینگ کدو حلوایی را به شما آموزش دادهایم.
مواد لازم برای تهیه پودینگ کدو حلوایی
- کدو حلوایی بخارپز 500 گرم
- خامه صبحانه 200 گرم
- زعفران دم کرده به میزان لازم
- شیر 3 لیوان
- شکر به میزان دلخواه
- گلاب 4 قاشق غذاخوری
- پودر دارچین به مقدار لازم
- پودر ژلاتین 3 قاشق غذاخوری
طرز تهیه پودینگ کدو حلوایی
این دسر کدو حلوایی نسبت به دیگر دسرها شکل و شمایل جذابی دارد. برای تهیه پودینگ کدو حلوایی بهتر است از قالبهای مخصوص و زیبا استفاده کنید. از آبپز کردن کدو حلوایی بپرهیزید زیرا این میوه در هنگام پخت باعث جذب آب میشود. پخت کدو حلوایی به روش بخارپز کیفیت پودینگ را افزایش میدهد. برای تهیه این دسر یلدایی خوشمزه تمام مراحل را طبق زیر انجام دهید.
- کدو حلوایی را به وسیله سبد بخارپز در پلوپز چند کاره، بخارپز کنید و کنار بگذارید.
- شیر، شکر و پودر دارچین را بر روی حرارت ملایم با هم مخلوط کنید.
- پودر ژلاتین را به روش بنماری ذوب کرده و زعفران را به آن اضافه کنید.
- کدو را به وسیله دستگاه میکسر به شکل پوره درآورید.
- مخلوط شیر و ژلاتین را به آن اضافه کنید و مجدد میکس کنید.
- ظرف مخصوص پودینگ را کمی چرب کنید و مواد را درون آن بریزید و به مدت 4 الی 5 ساعت درون یخچال قرار دهید تا کاملاً شکل بگیرد.
سفره شب چله با خوراکیهای یلدایی جذاب
در این مقاله با خوراکی شب یلدا و طرز تهیه آن آشنا شدیم. هر یک از خوراکیها دارای مفهوم خاصی میباشد. در فرهنگ ایرانیان خوردن هندوانه در شب یلدا باعث عدم تشنگی در تابستان و جلوگیری از سرماخوردگی در زمستان میشود. انار که نماد فصل پاییز میباشد در اکثر مهمانیهای شب یلدا به روشهای گوناگون سرو میشود. مردم بر این باورند که مصرف انار در شب یلدا باعث دلگرمی و همبستگی بیشتر بین افراد خانواده و فامیل است.