ضایعات مواد غذایی و 5 راه برای کاهش آن

5
(1)

حفظ منابع ملی وظیفه هر یک از شهروندان می‌باشد که با جلوگیری از خطرهای احتمالی نقش مهمی در این زمینه دارند. یکی از مواردی که خطر جدی برای از بین رفتن منابع طبیعی محسوب می‌شود ضایعات مواد غذایی است. از آسیب‌های ضایعات مواد غذایی می‌توان به آزاد شدن گازهای گلخانه‌ای و در پس آن آلودگی هوا و بروز انواع بیماری اشاره کرد. توسعه شهر نشینی و تنظیم عادت غذایی ناسالم از عوامل مهم در پیدایش ضایعات مواد غذایی می‌باشد. برای درک بهتر این موضوع و آشنایی با راه کارهای کاهش آن، تا انتهای متن با ما همراه باشید.

عوامل ایجاد ضایعات مواد غذایی

افراد زیادی در جهان وجود دارند که روزانه با انجام کارهای مختلف اثرات منفی بر زمین می‌گذارند. همه باید بیاموزیم که چطور با ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی، تاثیر مهمی در حفظ و نگه‌داری آن داشته‌باشیم. با ایجاد و افزایش ضایعات مواد غذایی و دفن آن‌ها علاوه بر تولید گاز‌های گلخانه‌ای، آب‌های زیر زمینی نیز دچار آلودگی می‌شوند. با انجام راه‌کارهای خلاقانه برای کاهش این مواد، می‌توانیم سهم بزرگی در حفظ منابع ملی داشته‌باشیم.

بیشتر اوقات در هنگام تهیه مواد غذایی بیش از نیاز خود خرید می‌کنیم. بهتر است قبل ار خرید، لیستی از مواد غذایی مورد نیاز تهیه کنید تا با خرید غیر هوشمندانه، باعث فاسد و از بین رفتن آن‌ها نشوید. زیرا تمامی محصولات غذایی دارای تاریخ انقضا هستند و برای مدت زمان مشخصی باید مصرف شوند. میوه و سبزیجات به دلیل اینکه در مدت زمان کوتاهی دچار لک و پژمردگی می‌شوند،بهتر است به مقدار کم و طول زمان مشخصی تهیه شود. خرید هوشمندانه مواد غذایی نقش مهمی در کاهش ضایعات مواد غذایی دارد.

عوامل ایجاد ضایعات غذایی
عوامل مهمی که باعث افزایش ضایعات غذایی می‌شوند

راه‌های کاهش ضایعات مواد غذایی

سبک زندگی غلط و عادت‌های غذایی ناسالم باعث افزایش ضایعات مواد غذایی می‌شود. در این میان فشار بیشتری به منابع طبیعی وارد می‌شود که به نابودی آن‌ها نزدیک و نزدیک‌تر می‌شویم. مقدار زیادی از مواد غذایی در رستوران‌ها و اغذیه فروشی‌های کوچک به هدر می‌رود. در سراسر جهان حدود 14 درصد از مواد غذایی تولید شده به هدر می‌رود که این مقدار می‌تواند برای زمین خطرناک باشد. پس برای حفظ منابع طبیعی و سلامت زمین و در نتیجه زندگی بهتر، لازم است که از بروز ضایعات مواد غذایی جلوگیری شود. برای اینکه نقش مهمی در این زمینه داشته باشیم لازم است که نکات مهمی را در خانه خودمان رعایت کنیم برخی از این نکات شامل موارد زیر است.

1.تهیه لیست اقلام مورد نیاز

به خاطر داشته باشید همیشه قبل از مراجعه به فروشگاه‌ها، لیستی از اقلام موجود در یخچال و کابیت خود داشته باشید. با تهیه این لیست می‌توانید نیاز‌های واقعی خودتان را بدانید و آن‌ها را تهیه کنید و از ایجاد ضایعات مواد غذایی جلوگیری کنید. همچنین با دیدن اقلام وسوسه کننده که عموماً به آن‌ها نیازی ندارید سبد خرید خود را پر نکنید. هیچوقت زمانی که گرسنه هستید به خرید‌ نپردازید زیرا بیش از خواسته و نیاز خود خرید خواهید کرد.

مطالعه بیشتر  روانشناسی رنگ‌ها؛ تاثیر آن در سبک زندگی

2.جابجایی وسایل در یخچال و کابینت

زمانی که خرید شما از فروشگاه‌ها انجام شد، اقدام به جابجابی آن‌ها خواهید کرد. در این زمان بهتر است مواد غذایی موجود در یخچال و کابینت را در ردیف جلو و مواد غذایی جدید را در ردیف عقب قرار دهید. با استفاده از این ترفند ساده از فاسد شدن یا کپک زدن مواد غذایی جلوگیری می‌شود و شما را در کاهش ضایعات مواد غذایی بسیار کمک می‌کند.

جابجایی صحیح مواد غذایی در کابینت
جابجایی صحیح مواد غذایی در کابینت

3.ذخیره سازی و نگه‌داری صحیح مواد غذایی

سبزیجات ، میوه‌ها، گوشت، لبنیات و مواد غذایی نیازمند شرایط گوناگون برای ذخیره سازی و نگه‌داری صحیح هستند. بهتر است دمای یخچال زیر 5 درجه تنظیم شود. این کار باعث حفظ طراوت و تازگی در میوه و سبزیجات می‌شود و برای ماندگاری بیشتر میوه‌هایی همچون گوجه فرنگی، موز و سیب آن‌ها را به تنهایی نگه‌دارید. زیرا این دو میوه با ساطع کردن گازطبیعی از خود، میوه‌های مجاور را فاسد می‌کنند. یا برای حفظ نان آن را منجمد کنید و بر حسب نیاز روزانه خود آن را از فریزر خارج و گرم نمایید. همچنین می‌توان از باقی‌مانده و خرده‌های نان با استفاده از یک خردکن هفت کاره یا مخلوط کن آرد سوخاری خانگی تهیه و از آن در پخت ماهی و فیله مرغ سوخاری استفاده کرد. عدم نگه‌داری صحیح باعث از بین رفتن مواد غذایی می‌شود که نتیجه آن تولید ضایعات مواد غذایی است.

4.کمپوست ضایعات مواد غذایی

کمپوست به موادی مانند تفاله قهوه، چای، پوست تخم مرغ، میوه‌ها و هسته‌های آن، سبزیجات و موارد مشابه که در طول زمان دچار تغییرات می‌شوند می‌گویند. این تغییرات بر اثر ماندن در یک محوطه بسته و پوسیدگی در این مدت زمان رخ می‌دهد. کمپوست یا همان باقی مانده مواد آلی برای تهویه و غنی کردن خاک مناسب است. کمپوست‌ها برای سرعت رشد گل و گیاهان، برای طراوت و افزایش محصولات کشاورزی و درختان بسیار تاثیرگذار و مفید می‌باشد. با درست کردن کمپوست از باقیمانده موادغذایی در منزل یا ارائه به مراکز کمپوست مانند بازارکشاورزان یا باغ گل، کمک مهمی به کاهش ضایعات مواد غذایی می‌کنیم.

کمپوست کردن چیست؟
کمپوست کردن باقی مانده غذا یکی از روش‌های جلوگیری از افزایش ضایعات مواد غذایی می‌باشد

5.خلاقیت در آشپزی

در هنگام تهیه غذا، اگر مواد غذایی اضافه ماند آن را دور نریزید و برای غذای دیگری از آن استفاده کنید. بطور مثال اگر در دستور غذایی شما نصف پیاز وجود دارد، نیمه دیگر آن برای تهیه خورشت، سوپ یا هر غذای دیگری استفاده کنید. مواد خرد شده به دلیل از دست دادن مواد مغذی خود، باید 2 الی 3 روز  بعد از خرد شدن مورد مصرف قرار بگیرند. با استفاده بموقع مواد خرد شده از فاسد و از بین رفتن آن‌ها جلوگیری کنید.

ضایعات مواد غذایی و تاثیر مخرب آن در زندگی

با تفکر بیشتر در مورد کاهش ضایعات مواد غذایی می‌توانید به راه‌های بیشتری برای بازیافت و کاهش آن پی ببرید. با تغییر در نحوه خرید، تهیه مواد غذایی و لیست مورد نیاز می‌توانید به کاهش تولید پسماند‌های غذایی کمک کنید. همچنین با تلاش در نگه‌داری صحیح و کمپوست کردن باقی‌مانده مواد غذایی، می‌توان به میزان قابل توجهی هزینه‌‌های  مالی را مدیریت و پسماند زباله را کاهش داد. با رعایت همین چند نکته ساده می‌توانیم از ایجادضایعات مواد غذایی جلوگیری کنیم.

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

5 / 5. 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *