انواع غذاهای محلی و سنتی نشان دهنده فرهنگ اصیل و با تمدن ایران میباشد. تنوع بالای غذاهای خوشمزه، از شمال تا جنوب ایران با سایر کشورها قابل مقایسه نیست. لیست غذاهای ایرانی در تمام جهان زبان زد مردم است و طرفداران زیادی دارد. در بین غذاهای ایرانی غذای شمالی از خوشمزهترین و مقویترین غذاها محسوب میشود و به نوعی گل سر سبد غذاهای ایرانی است. در این مقاله 3 نوع غذای شمالی که همه شما نام آنها را شنیدهاید آموزش دادهایم. تا انتهای متن با ما همراه باشید.
باقلا قاتق، غذای شمالی محبوب
باقلا قاتق نوعی غذای خوشمزه و اصیل از شهرهای شمال ایران است که مواد اولیه محدود و روش تهیه آن بسیار ساده میباشد. باقالا قاتق یک نوع خورشت است که در کنار پلو و چاشنیهای دیگر سرو میشود. شمالیها این غذا را برای زمانهای خاص مثل دورهمی یا مهمانی خانوادگی تهیه میکنند. از خواص باقلا قاتق میتوان به وجود مقدار زیادی آهن و مواد مغذی دیگر اشاره کرد. باقالا قاتق که نام دیگر آن گل در چمن است غذای مخصوص و قدیمی مردم گیلان میباشد و تبحر زیادی در تهیه این غذای خوشمزه دارند. با مطالعه طرز پخت خورشت در پلوپز دیجیتالی میتوانید باقلا قاتق را در پلوپز برقی خود اماده کنید.
مواد لازم برای باقلا قاتق شمالی
در زبان گیلانی قاتق به معنای خورشت میباشد و غذای شمالی تنوع زیادی از انواع خورشت را دارد. سبزیجات تازه یکی از مواد اصلی خورشتهای اصیل گیلان است. ترکیب باقلا و شوید طعم به یاد ماندنی در پلو رقم میزند که در کنار ماهی کبابی یا سرخ شده سرو میشود. اینبار این سبزی پرخاصیت در کنار شوید و تخم مرغ خورشت باقلا قاتق را میسازد. در جدول زیر، مواد اولیه باقلا قاتق خوشمزه را باهم بررسی میکنیم.
مواد لازم |
مقدار مورد نیاز |
باقلای تازه |
400 گرم |
روغن یا کره محلی |
50 گرم |
شوید خشک |
5 قاشق غذاخوری |
زردچوبه |
1 قاشق غذاخوری |
تخم مرغ |
2 عدد |
نمک و فلفل سیاه |
به میزان لازم |
در تهیه باقلا قاتق میتوان از انواع باقلا استفاده کرد. برخی افراد باقلا خشک را جایگزین باقلا تازه کردهاند، اما طعم اصیل این غذا با باقلای تازه بسیار متفاوتتر و خوشمزهتر میباشد.
طرز تهیه باقلا قاتق غذای شمالی پرطرفدار
- در مرحله اول سیر را پوست گرفته و رنده کنید.
- سیر رنده شده را به همراه مقداری روغن یا کره محلی بر روی حرارت ملایم بگذارید تا سرخ شود. دقت کنید که سیر در تایم کوتاهی سرخ میشود.
- شوید خشک و زردچوبه را به سیر داغ اضافه کنید و تفت دهید.
- در این مرحله باید باقلاها را اضافه و خوب تفت دهید.
- سپس مقداری آب بر روی مواد بریزید و اجازه دهید تا جا افتاده شود.
- دقت کنید که این خورشت، کم آب سرو میشود پس بیش از دو بند انگشت به آن اضافه نکنید.
- بعد از اینکه خورشت پخت تخم مرغ را به آن اضافه کنید.
- بعد از گذشت 10 دقیقه غذای شمالی خوشمزه آماده سرو است. نوش جان
کباب ترش لذیذترین غذای شمالی!
هر جا صحبت از کباب و کباب پزی باشد پای یک آشپز حرفهای در میان است. زیرا تهیه انواع کباب به نوبه خود تجربه و دانش کافی را میطلبد. کباب ترش نوعی غذای شمالی از گوشت گوسفندی تازه میباشد که بسیاری از رستورانهای شهرهای شمالی آن را سرو میکنند. کباب ترش یا به زبان محلی ترشه کباب، نوعی غذای پرطرفدار شمالی از شهر گیلان است. این غذای خوشمزه ترکیب جذابی از گوشت و سبزی معطر کوههای شمال دارد که طعم و عطر بینظیر آن تا همیشه در خاطر افراد میماند.
مواد لازم برای تهیه کباب ترش
در زمانهای قدیم برای تهیه کباب ترش از سبزیهای گوناگونی استفاده میکردند. سبزی چوچاق، خالواش و بینه، سبزیهای خودرو در کوههای شمال کشور است که در اکثر غذای شمالی استفاده میشود. اگر چه اکنون برای تهیه کباب ترش میتوان به گشنیز، مرزه، جعفری و ترخون نیز بسنده کرد. برای پخت کباب ترش بینظیر در خانه موادی که در جدول زیر قرار دارد را تهیه کنید.
مواد لازم |
مقدار مورد نیاز |
گوشت گوسفندی |
500 گرم |
پیاز |
1 عدد |
رب انار |
3 قاشق غذاخوری |
گردوی آسیاب شده |
100 گرم |
سبزی معطر |
2 قاشق غذاخوری |
سیر |
2 حبه |
نمک و فلفل |
به میزان لازم |
این غذای خوشمزه و اصیل در کنار پلو یا نان سرو میشود که برای وعده اصلی مناسب است. چون ترکیب رب انار و گردوی تازه در هر غذایی باعث خوشمزهتر شدن آن میشود.
طرز تهیه کباب ترش غذای شمالی اصیل
برای تهیه کباب ترش بهتر است از ذغال استفاده کنید زیرا طعم این غذا با ذغال، متفاوتتر از شعله گاز است.
- در ابتدا پیاز را رنده ریز کنید و در ظرف گودی بریزید.
- گردو را به وسیله آسیاب پودر و به پیاز اضافه کنید.
- سبزیهای معطر که شامل گشنیز، ترخون، جعفری و چوچاق میباشد را تمیز بشویید و به حالت ریز خرد کنید.
- بعد از اضافه کردن سبزی رب انار را اضافه کنید.
- در این مرحله گوشت را به قطعات کوچکتر تقسیم و به ظرف مواد اضافه کنید.
- بعد از اینکه گوشت را با مواد به خوبی مخلوط کردید فلفل را به آن اضافه کنید.
- دقت کنید که به هیچ عنوان نباید نمک را قبل از پخت به مواد اضافه کرد زیرا باعث سفتی گوشت میشود.
- مواد گوشت را به خوبی باهم مخلوط و به مدت 4 ساعت درون یخچال قرار دهید.
- بعد از گذشت 4 ساعت گوشت را به سیخ بکشید و بر روی ذغال قرار دهید.
- هنگامی که گوشت مقداری منسجم شد نمک را بروی آن بپاشید.
- سیخها را مرتب جابجا کنید تا تمام قسمتهای گوشت به خوبی بپزد.
کباب ترش یکی از خوشمزهترین غذای شمالی است که رستورانهای متعددی در خطه شمال کشور این غذا را تهیه و سرو میکنند.
غذای شمالی: خورشت ناردون خوش رنگ
خورشت ناردون یکی دیگر از غذاهای اصیل شمالی میباشد که در شب یلدا یا عروسیهای فصل پاییز تهیه و سرو میشود. این غذای خوشمزه همانطور که از نامش مشخص است، با دانههای خشک یا تازه انار تهیه میشود. خورشت ناردون غذای لذیذ و اصیل شهرهای مازندران است که اهالی این منطقه آن را به خوبی طبخ میکنند. در برخی از شهرها فقط از تکههای مرغ استفاده نمیکنند، بلکه گوشت اردک و بوقلمون نیز برای طبخ این غذا مناسب است. از خواص بیشمار خورشت ناردون میتوان به وجود مقدار بالایی فیبر، پتاسیم، آهن، ویتامین C، کربوهیدرات، سدیم و منیزیم اشاره کرد. در جدول زیر مواد لازم برای تهیه این خورشت خوش رنگ و بو قرار دارد.
مواد لازم برای خورشت ناردون
مواد لازم |
مقدار مورد نیاز |
سینه یا ران مرغ |
1 کیلوگرم |
سیر |
4 حبه |
رب انار |
3 قاشف غذاخوری |
زعفران |
1 قاشق غذاخوری |
پاپریکا |
2/1 قاشق چای خوری |
پیاز |
2 عدد |
آب انار |
1 فنجان |
اناردون شده |
2 عدد |
گشنیز |
2/1 قاشق چای خوری |
کره |
50 گرم |
روغن زیتون |
1 قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل و زردچوبه |
به میزان لازم |
طرز تهیه خورشت ناردون
- در ابتدا پیاز را به حالت نگینی خرد کنید و درون ماهیتابه بریزید.
- پیاز را بر روی حرارت قرار دهید تا سرخ شود.
- بعد از اینکه پیاز کاراملی شد سیر خرد شده را به آن اضافه کنید.
- در این مرحله رب انار را به پیاز اضافه کنید تا خامی آن انجام شود.
- سپس پاپریکا و گشنیز خرد شده را به مواد اضافه کنید و خوب تفت دهید.
- تکههای مرغ را به همراه مقداری زردچوبه و فلفل تفت دهید تا دو طرف آن سرخ شود.
- بعد از اینکه مرغ سرخ شد آن را به مواد پیاز داغ اضافه کنید.
- بعد از اینکه مرغها را با پیاز داغ تفت دادید آب انار را به مواد اضافه کنید.
- در این مرحله مقداری آب بر روی مرغ بریزید و اجازه دهید تا به مدت 3 ساعت با حرارت ملایم بپزد.
- دقت کنید که این خورشت کم آب سرو میشود.
- 10 دقیقه قبل از سرو غذا دونههای انار را به آن اضافه کنید.
- دانههای انار در صورتی که بیش از اندازه بر روی حرارت قرار بگیرند رنگ و زیبایی خود را از دست میدهند.
سخن پایانی
غذای ایرانی اصیلترین غذاها در جهان است و طرفداران زیادی دارد. یکی از دلایل اصلی که باعث شناخت بیشتر فرهنگ غذایی مردم ایران شده است، همین غذاهای محلی است. غذای شمالی با وجود سبزیهای معطر و مواد اولیه ارگانیک بسیار خوشمزه و لذیذ میباشد که رسپیهای متفاوتی برای انواع آن وجود دارد. در این مقاله ما به شما 3 مدل از غذاهای پرطرفدار و معروف شمالی را آموزش دادیم. رسپیهای گفته شده کاملترین رسپی برای این 3 مدل غذای شمالی میباشد که شما میتوانید با پلوپز دیجیتالی آن را به سادگی تهیه و نوش جان کنید. برای تهیه انواع خورشت با پلوپز چند کاره فقط کافی است دکمه STEW در پنل دیجیتالی پلوپز را انتخاب کنید.