حتما در خاطرات کودکی شما هم از شب عید نوروز، عطر خوب سبزی پلو با ماهی میگذرد. ولی پخت این غذای خوشمزه و لذیذ، نکات مهمی دارد که در صورت رعایت کردن به یک غذای مجلسی تبدلی میشود. در اینجا میخواهیم نکات کلیدی پخت سبزی پلو با ماهی شب عید و روشهای سرو آن را به شما آموزش دهیم. برای آشنایی با رمز و رازهای تهیه این غذای مناسبتی و اصیل، تا انتهای متن با ما همراه باشید.
مواد لازم برای پخت سبزی پلو با ماهی شب عید
ماهی قزل آلا یکی از انواع ماهیان پرخاصیت سردآبی به شمار میرود که به علت گوشت نرم و خوش پخت آن طرفداران زیادی دارد. این ماهی دارای مقادیر زیادی از آهن میباشد و همچین به عنوان بمب امگا 3 نیز آن را میشناسند. پروتئین موجود در ماهی قزل آلا برای رشد کودکان بسیار مفید است و مصرف آن 3 بار در هفته توصیه میشود.
بهترین روش طبخ ماهی قزل آلا برای سبزی پلو با ماهی روش کبابی است، تا تمام عناصر معدنی آن حفظ شود. ممکن است برخی افراد روش سرخ کردنی را بیشتر از روش کبابی بپسندند که در این مقاله ما به شما روش سرخ کردنی آن را آموزش میدهیم. در جدول زیر، دیگر مواد لازم برای پخت سبزی پلو با ماهی 4 نفره را قرار دادیم.
مواد لازم |
مقدار مورد نیاز |
برنج |
4 پیمانه |
ماهی قزل آلا |
2 عدد |
سبزی معطر |
700 گرم |
آرد |
1 پیمانه |
زعفران |
4 قاشق غذاخوری |
سیر |
2 حبه |
پیاز خلالی |
2 عدد |
کره |
50 گرم |
لیموترش |
2 عدد |
آبلیموی تازه |
به مقدار لازم |
پودر سیر، نمک، فلفل سیاه |
به مقدار لازم |
در تهیه این غذای خوشمزه بهتر است از سبزی تازه و معطر استفاده کنید. انواع سبزی که برای پخت غذای شب عید مناسب است، عبارتند از
- تره
- جعفری
- گشنیز
- شوید
- برگ سیر
دقت کنید که سبزی به صورت صحیح ضدعفونی شود، برای انجام بهتر اینکار به قسمت نکات کلیدی این مقاله مراجعه کنید.
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی، آسان و خوشمزه
سبزی پلو با ماهی، قدمت چندین ساله دارد و در طول این دوران از لحاظ مواد اولیه و دستور پخت دچار تحولاتی شده است. مثلا در زمانهای گذشته همراه با سبزی پلو از سیر تازه نیز استفاده میکردند تا عطر بوی بیشتری به خود بگیرد. همچنین برخی از افراد سبزی پلو با ماهی را با شوید خشک میپزند، اما باید بگوییم که طعم فوقالعاده سبزی تازه با هیچ سبزی خشکی قابل مقایسه نیست. در این بخش از آموزش سبزی پلو با ماهی شب عید، مراحل پخت آن را به ترتیب بیان کردیم با ما همراه باشید.
پخت سبزی پلو
- ابتدا سبزی را به خوبی بشویید و ضد عفونی کنید. سپس آن را کنار بگذارید تا کاملا خشک شود.
- بعد از اینکه سبزی خشک شد آن را به کمک چاقوی تیز یا خردکن به اندازه مناسب خرد کنید.
- برنج ایرانی را همراه با مقداری نمک به مدت 3 ساعت خیس کنید.
- درون دیگ مناسب آب بریزید و بر روی شعله گاز قرار دهید تا بجوشد. سپس برنج را اضافه کنید تا بپزد.
- بعد از اینکه برنج نیم پز شد آن را آبکشی نمایید.
- در دیگ برنج روغن مایع بریزید و آن را روی شعله گاز قرار دهید.
- ته دیگ نان یا زعفرانی را ریخته، سپس لایه به لایه برنج و سبزی را در دیگ بریزید.
- شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا برنج دم بکشد.
پخت ماهی
- ابتدا فلس ماهی را با چاقو یا پوست کن مناسب جدا کنید.
- ماهی را به قطعات مناسب خرد کنید و بشویید.
- درون ظرف گودی پیاز خلالی را بریزید و به آن پودر سیر، نمک، آبلیمو، فلفل سیاه را اضافه کنید.
- در صورت تمایل میتوانید زعفران را به این مواد اضافه کنید یا آن را جداگانه به ماهی بزمید.
- سپس ماهی را درون مواد پیاز قرار دهید به طوری که دو طرف آن به مواد آغشته شود.
- ماهی را به مدت 45 الی 1 ساعت کنار بگذارید تا کاملا مزه دار شود.
- سپس در ماهیتابه روغن بریزید و آن را بر روی شعله گاز قرار دهید تا داغ شود.
- آرد را در بشقاب بریزید و ماهی را ابتدا در آرد بزنید سپس در روغن داغ ماهیتابه قرار دهید تا سرخ شود.
- بعد از اینکه ماهی سرخ شد آن را با لیموی تازه سرو کنید.
بعد از اینکه برنج دم کشید، کره را بر روی آن قرار دهید تا ذوب شود. همچنین مقداری زعفران را نیز میتوانید اضافه کنید.
نکات کلیدی و مهم که باید رعایت کنیم
تهیه هر نوع غذایی به بهترین روش، نیازمند رعایت برخی نکات مهم میباشد. برای خوش طعم شدن سبزی پلو با ماهی شب عید سعی کنید حتماً نکات زیر را در نظر بگیرید.
- ماهی را با حرارت رو به بالا سرخ کنید.
- مقداری برنج دودی را به برنج خود اضافه کنید.
- چند عدد سیر تازه را برای عطر بیشتر غذا، مابین برنج قرار دهید.
- سبزی را به اندازه مناسب خرد کنید نه خیلی ریز نه خیلی درشت.
- سبزی را به مقدار 3 دقیقه با روغن مایع تفت دهید.
- برای ضدعفونی کردن سبزی از یک قاشق غذاخوری نمک دریایی استفاده کنید.
- کمی چوچاق در سبزی، عطر و بوی آن را چند برابر میکند.
- از تازگی ماهی مطوئن شوید. ماهی فاسد چشمهای مات و خاکستری دارد و آبشش آن باز است.
- برای یخ زدایی ماهی از مایکروفر یا دیگر لوازم برقی استفاده نکنید زیرا باعث آب انداختن و بوی بد ماهی میشود.
- برای پاک کردن فلسهای ماهی، پوست کن بهترین گزینه میباشد.
- پیاز رنده شده، زعفران و آبلیموی تازه ترکیب عالی برای بوزدایی ماهی میباشد.
- به دلیل اینکه ماهی سرد است، از خوردن دوغ یا ماست هنگام سرو سبزی پلو با ماهی خودداری کنید.
- بهترین نوشیدنی همراه با این غذای خوشمزه، آب، شربت آبلیموی کم شیرین و شربت نعنا میباشد.
- برای تزئین ماهی از جعفری تازه و لیمو ترش و انواع سالاد نیز میتواننید استفاده کنید.
سبزی پلو با ماهی نوعی غذای سنتی و خوشمزه است که در سراسر ایران به عنوان غذای عید معروف است. در صورتی که میخواهید این غذای خوشمزه را به خوبی تهیه کنید، بهتر است مقاله طرز تهیه ماهی سرخ شده را نیز مطالعه کنید.
سبزی پلو با ماهی شکم پر برای شب عید
یکی از نشانههای استقبال از سال جدید به جا آوردن آداب و رسوم آن است. در قسمتهای قبلی طرز تهیه سبزی پلو با ماهی را برای شب عید به شما آموزش دادیم. همچنین تمام نکات مهم برای طبخ این غذای خوشمزه را باهم بررسی کردیم. در ادامه میخواهیم به شما سبزی پلو با ماهی شکم پر را آموزش دهیم.
مواد لازم برای پخت ماهی شکم پر
ماهی شکم پر نیز مانند سایر دستورهای غذای دریایی دارای انواع مختلفی است. برخی از افراد علاقهای به استفاده از سبزی در این غذا ندارند. اما باید بگوییم که سبزی معطر در ماهی شکم پر، علاوه بر اینکه باعث خوشمزهتر شدن آن میشود، عطر و بوی بینظیری به ماهی میبخشد.
مواد لازم |
مقدار لازم |
ماهی |
1 عدد |
جعفری، گشنیز، نعنا |
400 گرم |
سیر |
2 حبه |
گردوی خرد شده |
2 قاشق غذاخوری |
لیموترش تازه |
2 عدد |
روغن مایع |
به مقدار لازم |
ادویه ماهی |
به مقدار لازم |
رب انار |
3 قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه |
به مقدار لازم |
در صورتی که به سیر آلرژی دارید، میتوانید آن را از جدول مواد غذایی حذ و به جای آن پودر سیر اضافه کنید.
طرز تهیه ماهی شکم پر برای شب عید
تهیه سبزی پلو با ماهی شکم پر زمان بیشتری نسب به ماهی معمولی لازم دارد. لذا بهتر است مواد میانی ماهی را از قبل تهیه کنید و کنار بگذارید تا بتوانید زمان را بهتر مدیریت کنید.
- ابتدا ماهی از طول برش دهید و تمام محتویات داخل شکم آن را خالی کنید.
- بعد از اینکه ماهی را پاک کردید آن را به درستی بشویید.
- دقت کنید که در حین شستشو گوشت ماهی آسیب نبیند.
- سپس مقداری از آب لیمو ترش تازه را بر روی آن بچکانید.
- مقداری نمک بر روی گوشت داخلی ماهی بزنید و آن را کنار بگذارید.
- برای تهیه مواد داخل شکم سبزی را ضد عفونی کرده و بعد از شستشوی کامل آنها را خشک کنید.
- سبزیها را به صورت ساطوری خرد کنید.
- درون ماهیتابه مقداری روغن بریزید و سبزی را درون روغن تفت دهید.
- به سبزی رب انار، ادویه، نمک و فلفل سیاه اضافه کنید.
- بعد از گذشت چند دقیقه گردو را نیز اضافه کنید.
- مواد را به مدت 15 دقیقه تفت دهید تا خامی سبزی و رب انار گرفته شود.
- سپس مقداری از مواد را درون شکم ماهی قرار دهید و به کمک نخ تمیز آن را ببندید.
- برای سرخ کردن ماهی فقط کافی است ان را درون روغن داغ قرار دهید و بعد از سرخ شدن برگردانید تا طرف دیگر نیز سرخ شود.
- در صورتی که میخواهید ماهی شکم پر را در سینی فر درست کنید، بهتر است آن را درون فویل بپیچید تا کاملا پخته شود.
سبزی پلو با ماهی شکم پر، از آن طعمهای اصیل به یاد ماندنی است که اکثر مردم ایران طرفدارش هستند. برخی از آشپزها در مواد میانی ماهی از زرشک نیز استفاده میکنند که باعث طعم ملس در غذا میشود. به گزینه های طرز تهیه ماهی با 5 روش مختلف ماهی شکم پر هم اضافه میشود.
تاریخچه غذای شب عید، سبزی پلو با ماهی تازه
افسانههای زیادی برای سرو سبزی پلو با ماهی در شب عید وجود دارد که از اصالت این غذا میگویند. در هزاران سال پیش بعد از اینکه سلیمان نبی انگشتر خود را در شکم ماهی یافت، مردم به یمن آن روز جشن بزرگی برپا و غذای سبزی پلو با ماهی را سرو کردند. آن زمان مصادف بود با نوروز و شب سال نو، به همین دلیل این رسم تا سالها بعد ماندگار و اکنون به یکی از رسوم دیرینه ما ایرانیان تبدیل شده است. مردم بر این باورند که خوردن سبزی پلو با ماهی تازه در شب عید، خرمی و برکت تا پایان سال در زندگیشان جاری است.
در این راهنما 2 روش برای طبخ این غذای خوشمزه به شما آموزش دادیم در صورتی که میخواهید سبزی پلو با ماهی را در سریعترین زمان ممکن و با کیفیت بالا انجام دهید، بهتر است از لوازم برقی آشپزخانه کمک بگیرید. مثلا آون سولار هوشمند، فر برقی و سرخ کن از انواع لوازم برقی عالی برای طبخ سبزی پلو با ماهی میباشند. اگر تمایل به خوردن ماهی سالم دارید، از ماهی کبابی در فر استفاده کنید.