انواع دیابت چیست؟ علائم و راه‌های درمان آن

5
(1)

یکی از بیماری‌های فراگیر که این روزها اکثر افراد به آن دچار هستند انواع دیابت است. این بیماری بسیار شایع بوده و افراد در سنین مختلف به آن مبتلا می‌شوند. این بیماری فراگیر به معضل بزرگی در جهان تبدیل شده است. دیابت یا مرض قند انواع مختلفی دارد که هر کدام علائم و راه‌های درمان خاص خود را دارند. در این مقاله می‌خواهیم شما را با انواع دیابت و علائم و راه‌های مبارزه با آن آشنا کنیم.

چرا دچار دیابت می‌شویم؟

منبع اصلی انرژی بدن، از قند خون تامین می‌شود که از طریق مصرف غذا به بدن می‌رسد. بدن انسان برای تبدیل قند خون به انرژی، از هورمون انسولین که توسط لوزالمعده ترشح می‌شود کمک می‌گیرد. زمانی که مقدار گلوکز خون افزایش می‌یابد، لوزالمعده توانایی ترشح مقدار مناسب انسولین را ندارد. یا از انسولین موجود به درستی استفاده نمی‌کند به همین خاطر مقدار زیادی از گلوکز در خون باقی می‌ماند و انواع دیابت را ایجاد می‌کند.

انواع دیابت مزمن را بشناسید

دیابت نوعی بیماری پیچیده‌ است که انواع مختلفی دارد. دیابت نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری از شایع‌ترین انواع آن است. روش‌های درمان متفاوتی برای انواع دیابت وجود دارد که فقط از پیشرفت آن جلوگیری می‌کند. تشخیص صحیح این بیماری به روند درمان و جلوگیری از آسیب‌های آن کمک موثری می‌کند. متاسفانه تشخیص اشتباه انواع دیابت در بسیاری از افراد، درمان آن را به تعویق می‌اندازد و باعث بروز مشکلات جدی می‌شود. با خواندن ادامه مطالب، انواع دیابت را بشناسید و برای جلوگیری از ابتلا و پیشرفت آن راه کارهای لازم را انجام دهید.

انواع دیابت و راه‌های جلوگیری از پیشرفت آن
انواع دیابت و راه‌های جلوگیری از پیشرفت آن

دیابت نوع یک

در دیابت نوع 1 مقدار دریافت قند از انواع مواد خوراکی افزایش می‌یابد و بدن تمام قند موجود در کربوهیدرات و نوشیدنی‌ها را تبدیل به گلوکز می‌کند. انواع دیابت ممکن است عملکرد متفاوتی از انسولین داشته باشند. کسی که به دیابت نوع 1 مبتلا باشد بدن او به سلول‌های لوز المعده که وظیفه ترشح انسولین دارد، حمله می‌کند. در دیابت نوع 1 زمانی که گلوکز وارد جریان خون می‌شود انسولین وجود ندارد که آن را تبدیل به انرژی کند و به سلول‌های خون برساند. به همین خاطر گلوکز خون بیش از حد افزایش پیدا می‌کند و سطح قند خون را به شدت افزایش می‌دهد.

علائم دیابت نوع 1

به طور کلی با شناخت علائم هر بیماری می‌توان روند پیشرفت آن را کند و درمان را سریع‌تر آغاز کرد. درست است که انواع دیابت راه‌های درمان موثری ندارد اما با شناخت علائم آن و پیشگیری به موقع، تا حد زیادی می‌توان از بروز مشکلات و آسیب جدی جلوگیری کرد. علائم دیابت نوع 1 به شرح زیر است.

  • کاهش وزن
  • تکرر ادرار
  • تغییرات خلق و خو
  • خستگی
  • تاری دید
  • تشنگی
  • گرسنگی شدید

با توجه به مواردی که در بالا گفته شده‌است، در صورتی که هر یک از علائم در شما وجود دارد آن را به طور جدی بررسی کنید.

دیابت نوع دو

یکی از مهم‌ترین عضوهای بدن که وظیفه حفظ سلامتی را بر عهده دارد لوزالمعده می‌باشد. این عضو برای حفظ تعادل بین گلوکز خون و انرژی بدن، وظیفه ترشح کردن انسولین را دارد. زمانی که لوزالمعده به درستی کار نکند، انسولین لازم برای بدن تولید نمی‌شود در نتیجه سطح گلوکز خون لحظه به لحظه افزایش می‌یابد. حدود 90 درصد از مردم دنیا به دیابت توع 2 مبتلا هستند. انواع دیابت مادام‌العمر است و اگر فردی دچار آن شود باید از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند. در دیابت نوع 2 مهم‌ترین عضوهای بدن که سلامت آن‌ها به خطر می‌افتد، چشم، قلب و پا است. با انجام یکسری راه کارهای متفاوت، به خوبی می‌توان از آسیب‌های این نوع دیابت جلوگیری کرد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

علائم دیابت نوع 2

ابتلا به دیابت علاوه بر اینکه به عادات غذایی ناسالم و سبک زندگی مرتبط می‌باشد، ممکن است بر اثر عامل وراثتی نیز در افراد ایجاد شود. انواع دیابت، بیماری مزمن در سراسر دنیا می‌باشد که برخی از جوامع به خوبی توانستند آن را مهار کنند. این افراد با شناخت به موقع علائم آن، راه‌های مبارزه با دیابت را در زندگی خود پیش گرفتند. در دیابت نوع 2 وجود علائم زیر هشداردهنده می‌باشد.

  • بهبود زخم در مدت زمان طولانی
  • تشنگی
  • گرسنگی
  • خستگی
  • تکرر ادرار
  • تاری دید

انجام آزمایشات سالانه کمک شایانی به شناسایی انواع دیابت می‌کند.

دیابت بارداری را بهتر بشناسیم

دیابت بارداری یکی دیگر از شایع‌ترین انواع دیابت است که برخی از خانم‌های باردار به آن دچار می‌شوند. بر اثر افزایش سطح قند خون در مادران این نوع دیابت در هفته 24 تا 28 پدیدار می‌‌شود. کم تحرکی و تغذیه نامناسب عامل اصلی این نوع دیابت می‌باشد. مادرانی که قبل از بارداری به دیابت مبتلا نشده باشند ممکن است در طول بارداری و با مصرف تغذیه نامناسب قند خون آن‌ها افزایش یابد و در نهایت به دیابت نوع بارداری مبتلا می‌شوند. در صورتی که این دیابت کنترل نشود ممکن است جنین نیز به آن مبتلا شود یا بعد از بارداری در مادر به دیابت نوع 2 تبدیل شود. دیابت بارداری از طریق رژیم غذایی مناسب و تزریق انسولین کنترل می‌شود که انتخاب درمان مناسب آن، بسته به نظر پزشک می‌تواند متغیر باشد.

مطالعه بیشتر  بلک فرایدی یا جمعه سیاه چه زمانی است؟ (1402)

در زنان باردار علائم مشخصی برای شناخت دیابت بارداری وجود ندارد و اغلب افراد با انجام آزمایشات در هفته 24 تا 28 بارداری متوجه آن می‌شوند و راه‌کارهای لازم برای جلوگیری از روند آن انجام می‌شود.

دیابت بارداری و جلوگیری از پیشرفت آن
دیابت بارداری و جلوگیری از پیشرفت آن

راه‌ های مبارزه با انواع دیابت فراگیر

بعد از تشخیص علائم و نوع دیابت، حالا باید برای مبارزه با آن قدم بردارید. انتخاب سبک زندگی صحیح تاثیر مهمی در پیشگیری از این بیماری دارد. در کنار مصرف انسولین و تنظیم گلوکز خون باید موارد منع مصرف برخی از خوراکی‌ها را در نظر گرفت. در لیست زیر برخی از این موارد عنوان شده‌ است که با در نظر گرفتن و رعایت از روند پیشرفت بیماری جلوگیری می‌شود.

مبارزه با انواع دیابت
راه‌های شکست انواع دیابت، ورزش و پرهیز از قند مصنوعی
  1. کربوهیدرات‌ تصفیه شده و شکر را حذف کنید

    برخی از کربوهیدرات‌های تصفیه شده مانند سیب زمینی، نان سفید، ماکارانی و غلات وعده صبحانه به وفور سطح قند خون را افزایش می‌دهد. مصرف این نوع مواد در طولانی مدت باعث ایجاد دیابت و پیشرفت چشم‌گیر آن می‌شود. لذا بهتر است از غلات کامل مانند سبزیجات و انواع بلغور در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

  2. مصرف دخانیات ممنوع

    مصرف سیگار و هر نوع دخانیات دیگر بر روی عملکرد انسولین تاثیر منفی می‌گذارد و ممکن است باعث کاهش جذب آن شود. مصرف دخانیات به خصوص سیگار در مدت زمان طولانی باعث بروز دیابت نوع 2 می‌شود.

  3. کاهش مقدار غذا

    در هنگام خوردن وعده‌های اصلی غذا مقدار مناسب را برای خود در نظر بگیرید. زیرا مصرف بیش از حد غذا، باعث جذب بیشتر قند در بدن و در نتیجه پیشرفت بیماری می‌شود. بهتر است تعداد وعده‌های غذای سالم را بیشتر و در مقدار کم تنظیم کنید.

  4. افزایش فعالیت بدنی

    همانطور که در بخش‌های قبلی اشاره کردیم، یکی از مهم‌ترین عوامل ابتلا به انواع دیابت، کم تحرکی می‌باشد. با در نظر گرفتن 30 دقیقه ورزش در طول روز می‌توان از بروز دیابت و پیشرفت آن جلوگیری کرد. این را فراموش نکنید که فعالیت بدنی نقش مهمی در مبارزه با انواع دیابت دارد. لازم است بیش از پیش به ورزش و فوائد آن در زندگی اهمیت دهید.

  5. آب بنوشید

    مصرف آب، کمک زیادی به کنترل سطح قند خون در انواع دیابت می‌کند. از نوشیدنی‌هایی که حاوی مواد نگهدارنده با قند فراوان می‌باشد بپرهیزید و به جای آن، آب را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.

  6. مصرف فیبر فراموش نشود

    در وعده‌های غذایی خود فیبر را قرار دهید. مصرف فیبر سلامت روده و کاهش وزن را تضمین می‌کند. علاوه بر اینها نقش مهمی در کنترل انواع دیابت و جلوگیری از پیشرفت آن دارد. به کمک فیبر در رژیم غذایی، از بروز انواع مشکلات دیابتی پیشگیری کنید.

شناخت دیابت و مبارزه با آن

در این راهنما سعی کردیم که شما را با بیماری انواع دیابت و راه‌های مبارزه با آن آشنا کنیم. شناخت به موقع این بیماری و علائم آن در سبک زندگی و سلامت شما تاثیر مثبت می‌گذارد. بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری تمام مواردی که در بالا گفته شده‌است را رعایت کنید. همچنین با تهیه تغذیه سالم برای اعضای خانواده سلامت آن‌ها را در برابر ابتلا به این بیماری کنترل کنید.

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

5 / 5. 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *